Saffransostkaka Recept

Alla våra recept och bilder kommer från våra egna kunder och innehåller saffran som finns att köpa i vår webshop: www.ekosaffran.se

Saffransostkaka med plommonsylt och grädde

 

Du behöver följande

500 gram Kesella (2 x 250 g burk)

5 dl Creme fraîche 34%

5 ägg (stora) vispas upp med

1 gram stött saffran + 1 krm strösocker, som sedan fått dra i 1 msk (15 ml) hett vatten i 10 min.

1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk vaniljpulver(finns äkta numera i små burkar)

1 msk strösocker

2 msk vetemjöl (eller maizenamjöl för glutenallergiker)

1 dl mandelmjöl

rivet skal av tvättad citron (zest-järn är fiffigt)

STOR pajform, smord med smör och pudrad med mandelmjöl / Ugnen på 150 grader.

 

Så här gör du

1. Vispa ihop äggsmeten, rör i Kesella och creme fraîche med stadig ballongvisp till jämn smet (går jättefort)

2. Hälles i smord (med smör) STOR pajform, bröad med finhackad sötmandel (kör 200 gram mandlar i mixer, och ha i burk i kylskåpet!) eller använd färdigt mandelmjöl.

3. 150 grader varm ugn 1 timme på mellanfalsen eller nedre delen. Den pöser upp som en sufflé så kolla ytan så den inte bränns. Ställ i så fall en plåt ovanför.

4. Efter 1 timme så stäng av ugnen, men låt kakan stå kvar i ugnen 1 timme till tills den ”stannat” och fått guldgul till gyllenbrun färg.
Den sjunker ner då!

5. Svalna under en ren handduk och med ett ”lock”ovanpå, t ex en bricka. Handduken suger upp vattenånga från kakan och den blir ändå fuktig och fin.

Serveras rumstempererad med fin sylt eller bärsås (körsbär, hallon, plommon) eventuellt toppa med en klick av lättvispad grädde.

Lycka Till! / Margareta.D 

 

 

Saffranet som användes i detta recept kan du köpa här www.ekosaffran.se

För fler saffransrecept besök https://www.ekosaffran.se/recept/

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla